Składniki
- na marynatę:
- duże, dojrzałe miękkie mango (odkrawamy 1/3 i odkładamy do sałatki)
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki oleju z nasion gorczycy (lub rzepakowego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 małe ząbki czosnku
- łyżeczka świeżo startego imbiru
- sok z 1/2 limonki
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- łyżka posiekanej czerwonej cebuli
- na sałatkę:
- 1/3 małej cukinii
- 1/3 małego bakłażana
- parę łyżek oleju do grillowania
- parę listków sałaty lodowej i mięty
- 2 garście roszponki
- mała czerwona cebula
- mała czerwona papryka
- parę łyżek jogurtu naturalnego
- do smaku:
- sok z limonki, różowy pieprz, sól
Przygotowanie
- Wszystkie składniki marynaty miksujemy w blenderze na gładką masę. Przelewamy do miski i wkładamy do niej cieniutko pokrojone plasterki cukinii i bakłażana, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na parę godzin lub na noc.
- Wyjmujemy plasterki, lekko obcieramy z nadmiaru marynaty (ale nie całkiem) i grillujemy na patelni wysmarowanej obficie olejem, z obu stron, na złoto-brązowy kolor.
- Myjemy i rwiemy liście sałaty i mięty, mieszamy z roszponką, posiekaną cebulą, kawałkami papryki, kostkami mango i grillowanymi warzywami.
- Pozostałą marynatę mieszamy z paroma łyżkami jogurtu naturalnego i podajemy jako sos do sałatki, w razie potrzeby doprawiając do smaku sokiem z limonki, różowym pieprzem i solą.
- Autorka: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL