fAJNE PRZEPISY

Składniki

  • na marynatę:
  • duże, dojrzałe miękkie mango (odkrawamy 1/3 i odkładamy do sałatki)
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki oleju z nasion gorczycy (lub rzepakowego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 małe ząbki czosnku
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • na sałatkę:
  • 1/3 małej cukinii
  • 1/3 małego bakłażana
  • parę łyżek oleju do grillowania
  • parę listków sałaty lodowej i mięty
  • 2 garście roszponki
  • mała czerwona cebula
  • mała czerwona papryka
  • parę łyżek jogurtu naturalnego
  • do smaku:
  • sok z limonki, różowy pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki marynaty miksujemy w blenderze na gładką masę. Przelewamy do miski i wkładamy do niej cieniutko pokrojone plasterki cukinii i bakłażana, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na parę godzin lub na noc.
  2. Wyjmujemy plasterki, lekko obcieramy z nadmiaru marynaty (ale nie całkiem) i grillujemy na patelni wysmarowanej obficie olejem, z obu stron, na złoto-brązowy kolor.
  3. Myjemy i rwiemy liście sałaty i mięty, mieszamy z roszponką, posiekaną cebulą, kawałkami papryki, kostkami mango i grillowanymi warzywami.
  4. Pozostałą marynatę mieszamy z paroma łyżkami jogurtu naturalnego i podajemy jako sos do sałatki, w razie potrzeby doprawiając do smaku sokiem z limonki, różowym pieprzem i solą.
  5. Autorka: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl


Dodaj komentarz






Dodaj

edyta1971
© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl